השבוע יצאה הכרזה על מספר אנשים שהתקדמו לתפקיד ניהולי, בדיוק אותו מהלך שאני עשיתי לפני כשנה. המסורת אצלנו זה לענות בשרשור של אימיילים להכרזה באיחולי הצלחה. גם אני אחלתי לאנשים בהצלחה והוספתי "Enjoy your new rule."
נעשתה פה טעות, במקום לכתוב ״תיהנו מהתפקיד החדש שלכם״, בפועל כתבתי ״תיהנו מהשלטון החדש שלכם״. חברים הסבו את תשומת ליבי לטעות, נרמז אפילו שאולי זו ״טעות פרוידיאנית״. אני לא מאמין בטעויות מקריות אז הסתכלתי על המשמעות של מה שכתבתי ואחרי מספר דקות הבנתי שבעצם הניסוח היה מאוד מדויק. אסביר.
בתחום שלי, הנדסת תוכנה, אנחנו מתייחסים למהנדסים בכבוד ולמנהלים בזלזול. כשמהנדס מתקדם לניהול אנחנו המהנדסים גם מרחמים עליו וגם אומרים עליו שהוא ״עבר לצד האפל״. יש בניהול צד של כוח, צד שמשחית, ומהסיבה הזו בדיוק (כמו שכתבתי בעבר) אני נמנעתי בכל יכולתי, עד לפני כשנה, לעבור לתפקיד ניהול.
אז נכון, ברגיל, כשאנחנו חושבים על ניהול, אנחנו עלולים לחשוב על כוח ועל שלטון, ועלולים למצוא עצמנו מתפתים מאותו כוח וליהנות מאותו שלטון בצורה הכי רעה שאפשר. לנצל את המרות לרעה, להכפיף אנשים לרצוננו, ולהאדיר את כוחנו ושמנו. ולצערי לא חסרות לכך דוגמאות גם מהפוליטיקה וגם מהארגונים שבהם אנחנו עובדים.
מצד שני, בהסתכלות נקיה, יש פה הזדמנות מצויינת להיטיב עם אחרים. מנהל טוב יכול לזהות את הצרכים של העובדים שלו ולעזור להם לגדול ולהתפתח. אני מאמין שלעזור לאנשים להתפתח ולעזור להם להרגיש יותר טוב עם עצמם ועם הדברים שהם עוסקים בהם, מביא לתוצאות הרבה יותר טובות מאשר להכפיף אותם לייצר תוצאות.
במובן הזה ליהנות מהשלטון זה בדיוק הדבר הנכון. ליהנות מהיכולת וההזדמנות להיטיב עם אחרים. לא להסתכל על קידום כרע הכרחי, ״מישהו צריך לנהל״, אלא כהזדמנות לנצל פן חדש של היכולת שלי להיטיב עם האחר. ואם יש חשש מהמקום של ״כוח משחית״ לפחות זה אומר שהלב נמצא במקום הנכון.
אתה מתפרץ לדלת פתוחה לרווחה. המתח בין מנהלים ומהנדסים שימש לעבודת הדודטורט של ראובן שפירא, איש גן שמואל. לא רק שהוא מתאר את המתח על רבוא פניו, הוא גם משווה את ממצאיו לשני מודלים נוספים: האמריקאי והיפני. השנה ספר לי ראובן שעבודתו זו שנכתבה בתחילת שנות השמונים יוצאת כספר רק השנה. ליבת המחקר היא "יחסי אמון"… אני מניח שתעניין אותך.
חיליק
תודה חיליק
מאוד אמיתי, נכון ומקסים שי. תודה ששיתפת